Amely

Du-te! Du-te pe sus şi vezi ce face boracul! Ştie că eşti aici copile, du-te că iar face Dan vreo prostie..
Trec două ore , timp în care bunica roboteşte prin curte,închide animalele, bunicul aleargă să dea fân la vite.Cobor la străbunica , observ că are limba scoasă:
-Bunico! Bunico! Are limba scoasă! Moare bunico! Moare!
-Aprinde repede lumânarea că poate moare!.Să nu se ducă fără lumină!.Repede!
Aprind lumânarea ,străbunica nu moare.Dis de dimineaţă mă trezeşte Sorin cu noaptea în cap:
-Hai la şoric! Hai la cauciuc! Hai că tăiem animalu’!
Tanti Ioana se învârte prin curte cu un lanţ de priponit vitele apoi face semn către muta să intre în grajd.Un bărbat solid , roşcat, prinde porcul şi -l trânteşte rapid pe zăpadă iar ceilalţi se aruncă asupra lui.O mână iscusită introduce cuţitul lăţind sậngele hartă roşie pe zăpadă. Mama Ioana, mică, gậrbovită de spate de parcă ar căra cu ea un sac de ani trece cu o oală mică în mậnă peste animalul ucis spunậnd cuvinte numai de ea ştiute:
-Asta e pentru sufletul animalului, n-ai văzut că şi mamaie-ta face aşa? Mă corectează Sorin trăgậnd de urechea porcului.
Apoi e învelit în paie , focul se ridică voios dansând în frig.Ce bun e şoricul! Parcă nici gerul nu mai muşcă aşa!.Vecinii spală porcul iar muta se apucă de desfăcut la măruntaie şi slănină.Am îngheţat de frig , mâinile nu mi le mai simt.Grig s-a aşezat pe scaun cu un pahar de răchie ţiganul Pavel aproape de el.Nu ştiu cum se face că Pavel scoate o sticluţă cu gazolină zicând:
-Stai să mai pui pe foc că se stinge!
Până să sară Grig, flacăra se urcă obraznică pe picioarele lui arzându-l.Cei doi iau foc iar pisica, aflată printre picioarele lor fuge de mama focului cu flacăra în blană:
-Prinde-o! Prinde-o că se duce în fânărie şi ne-a luat dracu! Zbiară Gele aflat la poartă.Prinde-o! Dă-i cu ceva în cap că-i vai!.Unii fug după pisică, alţii fug după masină să-i ducă pe arşi la spital..Ana îşi smulge părul din cap, trânteşte baticul urlând mai tare ca nefericiţii accidentaţi.Plec acasă sătul de imaginile acelea cu tataie-miu în cậrcă:
-Cin’te-a pus să mergi acolo? Cu ce-i duce la Tg Jiu acum? Du-te în casă! Eşti tot murdar şi miroşi ! Te-ai dus acolo, luai foc nefericitule ! Luai foc şi ardeai ca şoarecu’ ! Marş în casă şi te spală ! Să nu te mai văd !
Pe masa din cameră mă aşteaptă strachina cu lapte ,pâinea aburindă. Ceasul pătrăţos primit de bunicu’ din armată susura tica-tacuri molcome. Cald și bine, cineva se joacă cu Dan . Amely cocoţată în vậrful patului mă împunge cu degetul acuzator :
-Eu sunt dădacă la copii ţărănie ? Umbli lela prin cotloane oltenești ai ? Așa se poartă cu o domniţă în devenire huh ?
-Credeam că nu vii.Aşa mi-a zis tata..Mereu mă păcăliţi în felul acesta.Cật o să mai ţină gluma asta ?
-Să nu vin la şoric şi caltaboş?.Apoi trebuie să ţin de purcel..Am vrut să-ţi fac o supriză, sper că mi-a reuşit, ce credeai că scapi de mine? N-ai şanse!
-Dimineaţă îl tăiem pe Ghiţă al nostru..Abia aştept să –l pună jos şi să mậnc şoric şi tobă.
-Întâi mă ascund sub zece perne să nu aud cum urlă săracu’, apoi o să ţin de coadă.Sau poate te trimit pe tine să stai acolo.
-Păi nu ţii de el? Eu ce bază am în tine ?
-O să ţin altă dată..De data asta o să leşin puţin..O să ţin de coadă ascunsă după pături şi perne…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.