Amely

-Doamne apără şi păzeşte! Te duci la Ilie Brậnzovan? Copile ai idee în ce intri?

-N-am idee, de ce? E aşa rău?

-Ilie serveşte debutanţi pe pậine la micul dejun, n-ai găsit altceva? Norocul tău că ești piele și os poate scapi iute!

-E singurul viabil, celălalt s-a dus în aer, a dispărut, zic eu uitậndu-mă tậmp la microfonul de pe masă.Inspectorul de religie îşi masează tậmplele apoi dă din mậini a lehamite, e vremea să mă fac dispărut după 4 ore de stat în clocitoarea învăţămậntului judeţean.

Afară e cald, eu sunt plin de apă  încă din sală iar  autobuzul nu vine  Pe un trotuar stă Amely, îmbrăcată în hainele smurdului rậde şi poveşteşte  cu unul din colegi, pare-se că şi-a revenit din depresie şi abia mă bagă în seamă într-un tậrziu.

-Am fost chemaţi la un caz şi ne-a fugit pacientul,veşnica problemă, alcool, cheamă salvarea apoi gata, fug ca potậrnichile..Pe la voi prin sală n-a leşinat nimeni? Rậde apoi duce mậna la buzunar de unde scoate un pumn de pastile.

-Scuze, încă sufăr de dureri cumplite.Măcar drogată să ajung că în rest le am pe toate.Poate profită vreunu’ cu bani de mine măcar să nu adorm în timpul actului înţelegi?

-Este vreme să leşine şi la noi cậtecineva, la cật ieşi din balamuc?

-La 7 dacă nu rămận pe mai departe să fac nişte gărzi,am nevoie de bani ca de aer, ce ştii tu? Sunt femeie singură, fără casă, fără soţ..Trebuie să mai şi trăiesc nu?

-Da.Dacă  te gậndeşti să vii acasă te aştept, ai un loc liber.

-E mai greu, acum Liliana au trimis-o din spital, nu ştiu dacă pot locui cu ea sau cu tine.E greu, e dificil de potolit două spirite rătăcite ştii?  Apoi nici io nu-s tocmai ușă de biserică.

-Apropo, o găsesc acasă la ea? La noul ei apartament?

-Du-te, se va bucura mult să te vadă, mereu întreabă de tine, te aşteaptă..

Apartamentul îl găsesc relativ uşor, e mutată la Deva nu departe de piaţă , taxiul mă lasă la scara blocului cu 4 etaje.O femeie între două vậrste îmi deschide uşa de la scară apoi mă îndrumă spre apartamentul 13 .Se uită ciudat la mine, apoi închide uşa, îi simt respiraţia de dincolo de protecţia din lemn şi ochii ce mă urmăresc.Bat în uşă, mi se deschide timid ca o zi de primăvară prinsă între ierni grele şi trebuie să păşesc prin holul lung pậnă în dreptul camerei.

-Nu te descălţa, îmi spune doamna care se ocupă de Liliana, în cameră nu avem covor. Trebuie să circule cu căruciorul, nu mai punem covor, trag nădejde că vechii ei colegi şi prieteni n-o vor abandona acum.

Mă apropii de patul devenit prea mare, o fiinţă mică de statură stă întinsă între pături, se uită la mine se uită la bec, ridică din mậna dezvelită de carne şi apoi se şterge la ochi:

-Scuză-mă, sunt o proastă care plậng.Eu plậng că te văd aici şi tu poate ai treabă, nu vreau să-ţi creez probleme.

-Tu să-mi creezi probleme? Zic eu uităndu-mă roată peste pat.Cum naibii să-mi creezi tu probleme? Multe lucruri ţi le-am creat eu, dacă nu te lăsam singură acolo, dacă..

-Ar fi culmea să plậngi pentru o proastă cu spatele frậnt.Am coloana ruptă dar inima a rămas la fel.Stai numa’ să mă ridic de aici să vezi ce-ţi fac!

Se sprijină de tăblia patului, trage de scaun cu o remarcabilă putere apoi suflă greu:

-Parcă aş fi violat 100 de bărbaţi! ,mamă ce femeie teribilă sunt! Să nu ieşi la pensie pậnă mă aşez în scaun că te calc cu roţile auzi?

-Mă tem pentru tine, pentru viaţa ta, pentru ce urmează mai departe, zic eu roşindu-mă la faţă iar fata mă pocneşte cu ursuleţul de pluş primit chiar de la Amely:

-Tu chiar vrei să te arunc pe geam? Vrei un suc? Vrei o bere? Trebuie să bei ceva că altfel ţi se usucă gingiile.

-Lasă, nu vreau nimic , doar să te văd..să ştiu că eşti bine, atật.

-O să mai vii pe la mine? Pậnă amu’ toţi m-au abandonat, toată lumea, cật eram bună şi pe picioare făceau coadă la uşă..amu’ nimeni..

-Am să mai vin.Tu stai liniştită, am să mai vin.

-Du-te acum, simt că eşti stậnjenit şi trebuie să-mi schimb pampersul.Nu e o imagine tocmai bună pentru tinerii profesori..

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.