Amely

-Ionel poţi veni puţin? M-a chemat Maria luni dimineaţa când mergeam la cursuri..

-Da.Spune ce te doare?

-Tu eşti prieten bun cu Amely? O cunoşti bine?

-Da Maria.O cunosc bine.Te-a supărat cu ceva?

-Ştiu că lucrează la spital.Am nevoie de ajutorul ei cât mai repede dacă se poate..

-Să vedem, poate o găsim în camera de cămin, ştiu că la ora asta nu se ridică din pat.

Amely s-a ridicat din pat cu prosopul în jurul frunţii apoi a zậmbit:

-Aaaa! Tu eşti Maria,  prietena lui Lucian..La fel de vorbăreaţă cum am auzit..Ce face minunatul de Lucian? Trebuia să vină la un control ceva, acu’2 săptămâni.Unde e?

-Da.Am nevoie de ajutorul tău! Sunt disperată!

-Ai rămas însărcinată? Păi nu la mine trebuie să vii copilă.La ginecolog mami! Stai să îmi fac o cafea şi discutăm.Că nu te-o fi lăsat căpcăunu’ ăsta.Stai! Ăsta nu-i capabil să găsească uşa de la intrare dacă o luăm pe cinstite.Te ascult! Un lucru rar privindu-te pe tine dar te ascult.

-Tu ştii că Lucian a fost operat de inimă în copilărie nu? Parcă a fost la control mai deunăzi.

-Ştiu.A mai venit la câte un control medical..Cum spuneam, era aşteptat dar n-a apărut.

-Că l-am împins eu.Acum e acasă la gazdă şi nu se mişcă din pat.Am vorbit cu el şi mereu transpiră şi zice că îi este rău..Mă tem să nu moară.

-Ai chemat salvarea?

-Am chemat salvarea de 2 ori.Mi-au cerut foarte multe date şi tot nu au venit să-l vadă..

-Bine.Mă îmbrac şi mergem acolo.Chem o maşină imediat!

Nu ştiu  cu cine a  vorbit Amely că imediat s-au dus cu o maşină la gazdă.Seara, Lucian era deja internat iar mama lui  discuta cu doctorul:

-Doamnă , aţi avut un mare noroc.Dacă nu era fata asta,copilul dumneavoastră a făcut hemoragie internă foarte gravă…Colegul lui de cameră unde era ? De ce s-au dus acolo dacă nu se ajută deloc unul pe altul ?

A doua oară avea să-l salveze cu apendicita.Refuza să meargă la spital şi a dat într-o frumoasă peritonită..Tot Maria a fost cea care l-a dus la spital..

 

 MARIUS  MOARE IN ACCIDENT…

 

 

– Marius şi Claudia oferă o masă , în sfârşit s-a împăcat cu ai lui.Sigur o vor accepta de noră.Şi în plus.. a bătut Steaua mă! A zis Bebe pregătindu-se de duş..Alin a fugit după meci, nici nu m-a pupat nimic ! Îl prind eu mai tậrziu !

-Mă duc la cămin să sărbătorim, dacă nu umblam lela după Amely toată ziua poate acum mă distram cu ei.

La ora 23 şi nu mai era decât Costi în  cameră , se uita la televizor:

-Unde sunt oamenii? Numai e nimeni?Am rămas în cucu’ gol? Bă da ce bine le dau! Să-mi bag..

-Au plecat de la 10.Cică să bea o bere, eu am rămas să mi se usuce hanoracu’, aştept să vie’ Ilenuţa pe la mine pậnă nu se răzgậndeşte chelu şi cade iar lat în mijlocul camerei.

-Am auzit că s-a împăcat Claudia cu bătrânii lui Marius..ce frumos!

-Da.Azi au fost de dimineaţă la Cugir şi taică-su i-a dat maşina.După atâta vreme i-a dat maşina.A luptat mult pentru ea, pentru relaţia lor.

Poate nu ar fi fost nimic deosebit dacă în cameră nu apărea însuşi Claudia:

-Păi nu eşti cu ei la restaurant? Era vorba că daţi o masă. S-a ridiccat Costi de pe scaun.

-I-am lăsat la benzinărie să facă plinul.Am crezut că au venit deja…Ziceau că se întorc să stabilim nişte lucruri.În fine, mă duc acasă să-i fac mậine o surpriză.O noapte bună! Vezi că Amely ţi-a lăsat o geantă pe pat.Să i-o duci când treci pe la cămin.,dacă poţi să-I pui nişte mâncare în ea..Cucuveaua e ruptă de foame şi prea lenioasă să-şi mişte c.r.u doftoricesc.

-Are băiatul acum adus de acasă de toate..Doar răbdare să aibă! C.r.u doftoricesc nu se mişcă de acolo, mai bine crapă de foame!

Am bătut în retragere , la ora  zero  mă băgam deja în pat.Nici urmă de Alin sau de restul băieţilor,Rică ştiam că nu venise, Vasi era prin Turnişor dar Alin,prietenul lui din Alba ,Sandu şi Marius nimic..Cât să fi dormit?.La 8 a sunat telefonul:

-Dormi? Vezi că e belea mare!  Amely  cu  vocea gậtuită.Trezirea auzi? Trezirea!

-Ce belea? Cu şcoala? Cu ce?
-E jale mare aici la noi..Alin unde e?

-Nu ştiu nimic de el , de aseară nici un semn de viaţă., abia m-am trezit.Nu ştiu !

-A avut noroc,mare noroc.Nu acelaşi lucru îl pot zice despre Marius..A murit azi noapte!

-Mă tu ai glume la pachet? Cum poţi să spui aşa ceva? Am strigat eu în telefon.

-Aş vrea să am glume dar nu pot,Marius a murit azi noapte în accident de maşină.Ia-l pe Costi şi fuga la poliţie! Iute pậnă nu pun ăştia mai multe întrebări auzi?

Costi era îmbrăcat şi fuma, stătea cu picioarele pe un scaun relaxat:

-Hai la poliţie! Cică ar fi avut un accident azi noapte! Am zis eu năvălind în cameră.

-Alin trăieşte? Bă Alin trăieşte? Îl omor pe Marius de Alin a păţit ceva!

-Alin e viu dar Marius a murit azi noapte mă! Hai la poliţie!

Cel mai dureros moment avea să fie la apariţia părinţilor  din Cugir. Albi la faţă  se mişcau foarte încet , nedorind să afle tragicul eveniment.Nu am putut rezista să-i văd! .Alin mirosea de la o poştă a băutură iar prin păr avea cioburi de la geamul maşinii.Sandu era la spital cu gâtul fixat în colier.

-Du-te şi ia-i o gumă că pute de trăzneşte! Mi-a zis Costi..Nenorociţii naibii ! Le-a trebuit chef, băutură, nah! Amu nu mai au nimic! Ăla-i mort , mort aseară la ora 1 ! Cum Dumnezeu au venit ăştia din Păltiniş ? Mamă Dumnezeule mare !

În camera 107, Mircea se bărbierea, râdea iar la un moment dat apare Sile cu tot felul de glume de ale sale:

-Hai bă, ce treabă ai tu dacă ăla s-a îmbătat? Ce eşti ruda lui?

-Bă, e mort! Tu pricepi? A murit azi noapte şi tu vii sus cu tot felul de glume!?

-Păi eu credeam că-i doar lovit uşor, n-am ştiut.Te duci la înmormậntare ? Nu i-am răspuns căci tocmai intram în cameră :

-Du-te sus Mircea! Du-te sus! O murit Marius mă azi noapte !

-Bă eşti nebun ? Cum poţi să spui aşa ceva ?s-a uitat el la mine mirat, consternat..

-Aş vrea să fie o glumă proastă dar se pare că  ăsta e adevarul  curat.A murit Marius…du-te sus că te aşteaptă băieţii..

După ce l-am gonit pe Sile m-am dus şi eu în camera de sus, linişte de mormậnt, priviri triste, Mircea  se ştergea la ochi iar Alin stătea întins pe pat cu celălalt băiat din Cugir :

-Ieri şi-a luat  la revedere şi părea atât de fericit..Parcă toate problemele se rezolvaseră..

-Nu-mi vine să cred! Îl aştept să intre pe uşă..Nu se poate ! Aşa de tậnăr, începuse să-i meargă bine şi lui..

-Mậine plecăm la Cugir, strậngem bani de coroană, Claudia s-a dus deja, l-am sunat pe Mitică e în drum spre Sibiu..Alin a povestit ce s-a întâmplat:

-Vroiam să bem o bere şi la un moment dat a zis că berea cea mai bună este în Păltiniş.Eram beţi, eram beţi dar când am urcat n-am păţit nimic.Râdeam, cântam cântece cu Steaua, le-am dat m..e la câini..Cred că am mai băut câteva beri sus la curbă şi apoi să venim înapoi.Dracu’l-a pus să  facă echilibristică pe serpentine! .Îmi spunea mereu” uite bă! Uite bă cum conduc cu o mână! Am 100! Am suta!’

Destul să ne rostogolim la vale şi să fie zdrobit de maşină.A murit în 10 minut,dacă ar fi trăit era o legumă..Am plecat noaptea trecută la ora 1 şi numai la 6 am ajuns la poliţie, l-am lăsat acolo fără o lumậnare, fără nimic..

-Adunaţi-vă că plecăm la trenul de 7 a zis Rică ridicậndu-se din scaun.Mergem acasă să-l conducem pe ultimul drum.Am rămas cu unu’ mai puţin.

În gară în Cugir ploua mărunt , ploua, ploua ca în ziua de apoi şi ne-am trezit la uşa scării.Coroane peste coroane,lacrimi, lume cernită.Durere cum numai într-o familie tậnără poţi vedea.

-Bă da am avut un şoc când l-am văzut! Cum îl ştiam noi viu şi cum arată acolo .Groaznic! Ăsta nu e Marius pe care-l ştiam noi! A zis Vasi ieşind din cameră cu mậna la gură.Ăsta nu-i Mariusică!

Am păşit în living ca să mă opresc lậngă corpul lipsit de suflet al colegului.Nimic din ce ştiam nu mai era la fel, totul se schimbase în cậteva zile, un simplu gest , o simplă neatenţie   rupsese o familie în mii de cioburi..Chelu’  mi-a dat bani de drum spre Sibiu iar seara mă afişam la poarta căminului numărul 3,Raluca mă aştepta, vorbea la telefon, rậdea:

-Vreau să vorbim.Am nişte veşti grozave pentru viaţa mea.Vrei să mă asculţi?

-Da? Vorbim aici? Sau ne plimbăm?

-Facem cậţiva paşi.Vreau să îţi spun ceva, s-a întors veselă   ridicậndu-se pe un picior şi a zis zậmbind larg:

-Aseară a venit Cătălin la cămin, îţi dai seama ce supriză? A  venit cu un tort şi un buchet mare de flori, s-a oprit la uşa camerei noastre şi cậnd am ieşit s-a pus în genunchi..

-Şi acum vă împăcaţi nu? După un an de lacrimi, de suflet căzut în depresie, gata nu?

-Daa!! I-am sărit în braţe în secunda 3, păi ? De cậnd visez eu momentul ăsta! Ce fericită sunt!! Deseară, mă duce la Tratoria , dă o cină..Nu te bucuri? Poate.. Poate.. mă  cere.. Nu te bucuri pentru mine?

-Ba da.Să fi fericită, să te căsătoreşti cu cine vrei tu…Mă duc în cămin să îmi iau nişte haine, astea miros a mort..O seară minunată să ai!

Am lăsat-o acolo şi m-am răsucit pe călcậie punậnd distanţă între neîmplinirile mele, între visele mele sparte pe trotuarul plouat al Sibiului..Ca un făcut, în cameră stătea Amely  cu genunchii la gură, puloverul albastru alunecase pe umăr iar hainele îi erau aruncate alandala prin toată camera:

– Ce ai şi tu fată ? Creanga tristeţii s-a dus la vale ? Las-o moale că măcăne ! Unde mi-ai pus hainele ?

-Am şi eu problemele mele, am auzit de ale tale, eu ştiu totul ! Totul !

-Da Raluca s-a întors la Cătălin.Să se spele cu el pe cap ! Vai de mamă de lume ! Un an de zile m-am ţinut de ea să-i treacă depresia, acu’ s-a dus pe apa sậmbetei totul !

-Prostuţule! Ce nevoie ai tu de Raluca? Sau de Andreea? Fete cuminţi , nu intri pe lungimea lor de undă.Lor le fuge mintea după băieţii din academie, au nevoie de stabilitate financiară.Ce poţi tu să-i oferi fetei? Sau crezi că dacă eşti romantic rezolvi problema?..O să fii un amărât de profesor într-un oraş mic şi prăfuit.N-au nevoie de aşa ceva.Lor le trebuie un om cu bani, hotărât, salariu mare şi fix..  Bine era dacă prindeai olteanca dar n-ai prins-o, îmi pare rău pentru tine, eu mă bucur totuşi.

-De ce ? Te-a cerut Iliasă   de nevastă ? Parcă eraţi deja logodiţi ! Stai ca o pupăză cheală în camera mea de cămin.N-am idee ce-ţi pun ăia în mậncare la spital.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.