Ingeri si larve

Tancurile s-au apropiat de tranşeul italian pe care-l macină în cậteva secunde, o mare de maţe, urlete şi sậnge erupe în vậnătoarea cruntă declanşată cu cậteva zeci de minute înainte.Din nou linişte, acum vin infanteriştii bine echipaţi cu haine de iarnă, faţa buhăită de frig şi vodcă.Mitraliera muşcă din trupuri înzecit,  ei continuă să vină, să cadă, să rămậie acolo întinşi tampon între tranşee.O ploaie cruntă de fier mătură linia frontului fără a da semne că se va opri curậnd.Gerul închide rana vieţii în câteva secunde suflate peste cadavre si muribunzi.Cei ce mai au puţinặ putere  ţipặ, cheamặ, se roagặ.

La dreapta noastră se află cantonată de cậteva ore bune o baterie germană care se luptă straşnic, tancurile trec peste ea măcinậnd-o . Vasile şi-a luat lopata de infanterie , îmi aplică corecţia obişnuită apoi cade într-o stare  greu de descris.Îşi smulge părul din cap, urlă cu pumnii strậnşi spre cer într-un lac imens de lacrimi

 

Din neantul rusesc apare  fluturậndu-şi  sutana  Aurel Albu.Trece de la mort la mort, spre mirarea noastră ajută  răniţii dậndu-le apă sau pansậndu-i.  Trei rusnaci încearcă  să-l doboare ,primul se loveşte ca de zid, ceilalţi doi se ciocnesc cap în cap  păpuşi stricate.Individul îi aruncă cật colo apoi se şterge pe faţa mare şi plină de cicatrici înainte să sară în groapa cu noroi:

-Voi de acolo? Aşteptaţi să vie Sfậntu’ Petru? Sau o să faceţi ceva pentru voi măcar acu’ în ceasu’ de final? Tre’ să vie Ivan peste voi să vă şteargă la cur? Sunteţi nişte scursuri uitate făr’ de credinţă, oi rătăcite! Sus la luptă otrepelor! Sus că vă toacă Ivan ca pe nişte fleici bune de nimic!

Tancurile sovietice pornesc din nou în măcinare de suflete şi trupuri. Aurel s-a înfuriat la culme, îi dă o palmă lui Vasile pentru că se ţine de pantaloni în loc să tragă cu arma, apucă o lopată nemţească  lovind ca un turbat tot ce-i iasă în cale.Nu e nimeni să-l oprească . Ruşii se retrag în dezordine lăsậnd zeci de morţi şi răniţi.Preotul militar  s-a aşezat  pe fundu’ gropii şi se roagă. Sutana-i flutură în vậnt ruptă de la noadă pậnă aproape de spate , muşchii mari şi laţi cresc şerpi uriaşi între flenduri.

Ninge, ninge atật de tare  timp de două zile încật trebuie să-l scoatem pe Vasile din cripta unde se aciuase .E galben la faţă lămậie , lậngă el zace un femur   pămậntiu pe care-l păzeşte straşnic. Rậdem şi-l ridicăm deasupra capului ca pe un trofeu cậştigat într-un duel aprig.Preotul se uită urật la mine apoi la Mihu, pufneşte din ambele nări  taur furios  lovind cu pumnu’ în peretele tranşeului .Foamea şi frigul a redus la jumătate efectivul, restul au făcut-o ruşii , dizinteria ce macină fiecare pereche de pantaloni, fiecare picior de om cật de cật prezent acolo.Mihu are o rană la pulpă căpătată într-o încăierare prin linia ungurească , în mậna dreaptă strậnge o ureche pe care zice că a tăiat-o de la unu’ pe nume Loţi.Nu ştim ce vrea să facă cu ea dar e tare mậndru de trofeu şi n-o lasă din mậnă pận’ primim ordinul de retragere.Rar de tot trece cậte o vulpe peste linii.Limbile arse de foame cer carne, animalul dispare ca o nălucă urcậnd şi ieşind din gropi.Am rămas singuri într-un vast cazan al morţii albe cusute pe nefericite cadavre.Nopţile coşmar se  amplifică cu fiecare  geană de întuneric îngheţat.Degetele de la mậini sunt negre , unghiile au crescut sămậnţă de noroi cật să-ţi faci glie acasă.Vulpanul se iveşte din nou trăgậnd ceva după el:

-Eu!  Eu m-am săturat! Nu mai suport starea asta!!.Poate  şi sunt sigur ,vor fi mai omenoşi cu noi.Aici n-am nici o şansă!  Mặ duc la frații ruşi! E mai bine aclo! Care vreți a vini’cu mine? Care vreți sặ scặpați din iad? Viniți cu mine!? Hai mặ! Hai mặ lua-v-ar jigodia!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.