Despre pisici-Aida Preda

Monta 

Pisicile intra in calduri periodic, interesant fiind ca multe pisici intra in calduri doar dupa ce au plecat pisoii mici din crescatorie (pe de o parte nu mai au grija pisoilor, pe de alta parte evita aglomeratia).

Monta se face in perioada de apogeu a caldurilor femelei. Un crescator de pisici alege cu grija ciclul de calduri in care imperecheaza pisica, precum si partenerul ei.

Alegerea partenerilor de imperechere se face tinand seama de pedigree-ul lor si de scopul urmarit (obtinerea unor pisoi foarte apropiati de standardul rasei, fixarea unor caractere, obtinerea unor pisoi cu o imunitate, dar si cu o robustete deosebita).

Este posibil ca o pisica sa nu accepte monta cu partenerul ales de noi. Daca incercari repetate dau gres, suntem nevoiti sa reconsideram lucrurile, tinand seama si de preferintele felinelor. Daca avem mai multe pisici care se inteleg bine intre ele, e bine sa facem monte perechi, la intervale de vreo doua saptamani. In aceste conditii, pisicile se vor intrajutora dupa nastere.

Gestatia 

Daca pisica iese din calduri in maximum 48 de ore dupa monta, sansele ca fecundatia sa fi avut loc sunt maxime. Daca uterul este sanatos, deci pregatit sa preia ovulul fecundat, in circa 13 zile se produce midatia. Pisica simte ca este gestanta si manifesta grija sporita pentru ea insasi: mananca mai mult, indreptandu-se catre hrana kitten (pe care e bine sa o lasam la dispozitie alaturi de hrana uzuala), pofteste la noutati culinare (carora nu e bine sa le dam curs decat in masura in care nu dauneaza organismului pisicii).

Administrarea de vitamine si calciu pe la mijlocul sarcinii este binevenita. O data cu avansarea sarcinii, pisica devine mai interiorizata in raporturile cu celelalte pisici, retragandu-se in universul puilor ce se dezvolta in ea.

Ea se bucura foarte mult atunci cand suntem tandri cu ea, simtind instinctiv ca va avea nevoie de ajutorul nostru in lunile ce vor urma. Cu cat sarcina avanseaza, dimensiunile bazinului pisicii se modifica, ea devenind mai greoaie; trebuie sa asezam in asa fel obiectele pe drumul obisnuit parcurs de ea, astfel incat sa nu fie in pericol sa cada si sa se loveasca.

Cu vreo 7-10 zile inainte de nastere, isi cauta culcus. Este bine sa o ajutam in aceste momente, asigurandu-i o cutie cu asternut, asezata intr-un loc retras. Astfel, pisica va fi mai linistita. Unele pisici, mai ales dintre cele tinere, care nasc pentru prima data, cu cateva zile inainte de nastere sau atunci cand incep contractiile, cer asistenta unei pisici mai in varsta, mai experimentata.

Nasterea 

Dupa circa noua saptamani de gestatie, asteptam venirea micutilor pe lume. Cand temperatura rectala scade cam cu 1 grad C, in circa 24 de ore se declanseaza nasterea.

Pisica s-a acomodat deja cu culcusul pregatit pentru marele eveniment. Este bine sa i se amenajeze si un culcus de rezerva, in aceeasi camera, de exemplu un transportor captusit cu rufarie curata. Unele pisici prefera sa nasca intr-un loc acoperit.

Cand se rup membranele, trebuie sa fim pe faza si sa chemam, eventual, medicul veterinar pentru supravegherea nasterii, pentru a fi prezent in cazul unor complicatii sau in cazul in care se impune o operatie cezariana.

Evacuam din camera celelalte pisici, lasand, eventual, doar o pisica foarte apropiata de cea care naste, fara sa o lasam sa intervina in timpul nasterii. Pisicii i se va vorbi cu calm, eventual va fi mangaiata.

Medicul stie in ce caz trebuie sa intervina. La nevoie, el administreaza pisicii calciu, vitamine, iar la momentul potrivit oxitocina, eventual si antibiotic.

Fiecare pisoi, dupa ce este curatat de mama, este bine sa fie pus intr-un prosop calduros, in caz de nevoie sa fie tinut cu capul in jos (sa se scurga mucozitatile) si sa fie masat uscat.

Daca pisica se nelinisteste ca i s-a luat pisoiul, este bine sa il asezam langa ea. Daca puii se anunta la intervale mici de timp, este mai bine sa ii punem pe cei nascuti deja intr-o cutie aproape de mama, avand grija sa-i invelim intr-un prosop calduros.

Procedam astfel pentru ca mama sa se poata concentra asupra pisoilor care urmeaza sa se nasca. Este indicat sa adaugam sub mama carpe uscate, intrucat asternutul se uda si se murdareste dupa fiecare pisoi nascut. Dupa ce termina nasterea, trebuie schimbat asternutul din nou, iar puii trebuie pusi langa mama si ajutati sa suga pretiosul colostru de la mama lor.

Este indicat sa avem o cutie de rezerva in care sa punem puii de cate ori schimbam asternutul. Unele dintre pisicile care nasc prima data pot fi foarte speriate. Ele trebuie sa fie linistite si pe cat posibil ajutate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.