ingeri si larve

Bặtrânu’ se enervặ subit, se aprinse iute ca un foc aprig și flặmând.Vru sặ loveascặ cu corbaciu , cel tânặr simţi lovitura și sặri din cặruţặ.Înjurặ aspru continuându-și drumul prin praful zilei de primặvarặ.Cặruţa-și vặzu de drum cuminte spre  munte.

Filimon sặri gardul lui Sofrone, culese câteva frunze abia rặsặrite și nu se opri din goanặ pânặ-n dealul Ferului unde copilặrise o vreme.Știa unde-și ţine Petre oile primặvara, unde bat câinii chiar putea sặ jure cặ  Ţulus ataca pe la spate pe cel necunoscut.Cu el nu era cazul., crescuse bolund printre viile aruncate haotic în pantặ, cunoștea iarba și vântul toate  harfele nặscute din borta anotimpurilor.El nu putea fi strâns într-o școalặ popeascặ, nu suporta pedeapsa, canonul aprig dat de mai marii așezặmântului.Întinse braţele  larg cuprinzând linia orizontului, strigặ tare cặtre cer apoi porni din nou.Foamea-l împingea tare sặ cate ceva de pus sub nas cặci nu mai îmbucase de vreme bunặ.Și ce mai ghirặiau maţele-n el! Ce mai concert! Ce dans nebun!

-Petreee?? Mặ bolundule mặặặ?? Une morţii mặ-tii ești mặặ!!??

Câinii se puserặ pe lặtrat, Ţulus parcặ îmbặtrânise din blana lui alburie rặsặreau scaieţi și floace  împrặștiate de colo colo.Cel numit Petre se ivi din colibặ privindu-l oarecum plictisit:

-Ce vrai tu? Cine ești tu? N-am stare de musafiri amu.Pleacặ sau pun câinii  cocoanei sặ te scuture!

-Mặ bolundule ai mâncat stricat? Îs io Filimon! Ặl cu care ai furat mireasa de la Vurpặr mặ! Cu  care ai bặut vinu bisericii mặ!

-Pặi Filimon n-a murit iarna trecutặ la gheaţặ? A murit îngropat sub hulặ colo șa!

-Prostule n-am fost io! Dặ-mi ceva de mâncare și ţi-oi spune ce-am fặcut. Al dracului! Ţi-a crescut pata deasupra ochiului zici cặ-i un ou de gâscặ.

Începu sặ râdặ în timp ce se așeza pe lemnul mic.Petre  scoase dintr-o firidặ douặ cepe, o bucatặ de brânzặ apoi zise:

-Mặ pâri la bozgoriţặ dacặ îţi dau niște carne de mieluţ? L-am tặiat de dimineaţặ cặ prea mặ sặturasem de  mặmặligặ.

-Da ceva de bặut n-ai? Mi ars gâtu rặu, rặu! Dặ-mi un vinars sau un vin de-i avea! Nu fi lacom!

-Am bặ am! O-I fi io’ cioban da sặ vezi ce pot face!

Din nou Petre cotrobặi prin unghere de el știute , scoase glaja de vinars pe care o drặmui sặ le ajungặ la amândoi.Cặldura tặriei se urcặ la cap, Filimon cặzu lat într-un colţ. Petre se ridicặ tiptil, îl împunse cu coada la topor apoi se apucặ de cotrobặit prin hainele musafirului:

-Al dracu ciolovec cum mi-a furat el muierea la bal! Muierea, banii și bruma de haine avute. Las tu las!

Îl lovi tare cu piciorul apoi o șterse prin pặdurea deasặ lặsând oile de capul lor.În mijloc de noapte Filimon își reveni din greutatea beţiei.Nu mai avea haina cu care plecase din Alba Iulia, nu mai avea pormoneul și așa puternic subţiat.Înjurặ  vârtos, își masặ tâmplele grele în vreme ce încerca cumva sặ se punặ pe picioare.Cặzu lat în dosul colibei fặrặ sặ miște ore bune.Acolo îl gặsi taicặ-su spre spargerea dimineţii:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.