Pact

 

Încearcă să cânţi cu ochii legaţi de privirea plină de frică a unui gând. Se trezesc dimineţile odată cu tine. Apusurile devin răsărituri, înserările devin nopţi, fără pragurile blânde ale trecerilor. Într-o pădure plină de urzici, alergi plin de voioşia întâmplărilor, de cruzimea fără margini a cuvintelor.
Noaptea, totul pare atrăgător. Misterul înfloreşte în pielea ta, transformând-o în pielea crocodilului. Culorile adorm între colţii speranţelor amânate. Tu cânţi şi cânţi de frică, de oboseală. Vrei să-ţi auzi glasul. Singurătatea devine mai caldă. Modulezi vocea după pulsul sacadat sau mai lent al inimii.
Cânţi şi cânţi…
Balanţa se înclină, se declină. Niciodată echilibrul nu cântă. Strigătul e opac.
Orbul desface aripile.
Tu cânţi. Trezeşti fiarele, trezeşti gândurile, ideile ating palmele în creasta cea mai înaltă a unui poem ciudat, în care te regăseşti pe o culme de munte, măsurând pasul prim şi ultim înainte de salt.
Saturat de ura indusă, cânţi. Bucuros că ai atins muchia tăcerii, cânţi.
Pietrele se duc la vale, într-o avalanşă nestingherită de visurile tale de a fi ceea ce eşti.
Cânţi ceea ce eşti, eşti ceea ce vor.
La final, se încheie un pact între cele două arătări.
Tu cânţi şi pleci cu tine.

*

E un pact aparte care-ţi salvează liniştea interioară dar nu împlineşte spiritul. El va înţepa zorile cu coiful lui înclinat mai întâi spre stânga, apoi năucitor spre dreapta, pentru a reechilibra fiinţa. Un act suprem sau poate simplu joc în alchimia timpului trăit cu atâta ardoare încât ajungi să fii cuptor de azimi în vârtejul focului prezentului.
În tot melanjul acesta frust de gesturi, hotărâri, balansuri între două respiraţii ale îndoieli care sapă şi-n acelaşi timp este liant între devenire şi răsucirea fiinţei umane, există ceva pe care mintea omului nu îl poate defini încă sau poate nicicând. Privesc melanjul acesta absurd sau poate atât de logic în existenţa dăruită de Domnul încât ameţeala principiilor alese poate aleator, poate nu de fiinţă, mă cuprinde ca o velinţă niciodată terminată a fi împletită de radicalii de libertate ai gândirii. Logica existenţei o cuprind în palmele aşteptării apoi o arunc în apa clocotită a verbelor neîmplinirii şi aştept. Aştept ca o cariatidă prinsă între pământ şi cer, coloană de foc plină de viaţă, de metafore, de bucuria şi tristeţea de a fi.

**

Unul după celălalt, ca nişte păpuşi ruseşti se înghit principiile hotărârile. Gesturile sunt frânte precum pastele, la aruncarea în apa clocotită a realităţii. Mâinile se duc spre cap, într-un gest al hohotului, iar tu rămâi îngheţat, plin de iubire, creator într-un fluid vâscos de indiferenţă, aşteptând.
Şi tu uiţi ce aştepţi. Iei de la început statica fluidelor vâscoase, devii şi tu însuţi indiferent, personaj într-un tablou de-al lui Kush, felie din felie, din felia altor tablouri, altor acţiuni, altor… Şi mai vorbim de întoarcerea în centru, de sine, de autocunoaştere! Ce de poveşti frumoase, acide, interesante în felul lor, accentuat stupide.
Unul după celălalt se înghit gândurile, gânduri printre rânduri şi se adâncesc spaţiile poluate de sensuri.
Migrena îşi întinde braţele ei, de un instinct materno-drăcesc, infinit etalat pe tarabele pieţei de schimb valutar. Brokeri pricepuţi ridică mâinile, declarând că nu au ştiut, că nu ştiu de ce greşesc sau au greşit tăcând, mai ales în clipele în care moneda de schimb are în compoziţie iubirea & prietenia & viaţa, într-un melanj frust.
Se aşteaptă fluierul de final al zilei, într-un dans îngeresco-drăcesc, specific numai umanului plin de forţa falsităţii.
Felicit brokerii. Seamănă cu clovnii când spectacolul se termină şi ei rămân mai departe cu feţe nevinovate de copii mari.
În spatele cortinei, un porumbel din pălăria magicianului, atinge curios coasa morţii, guruind slab, în semn de adio.
Cine din mulţime are un trandafir natural, pentru un piept alb, între două aripi larg deschise… cine…

Anne Marie Bejliu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.