Amely

-A găsit un album cu poze de familie,plânge şi mângâie pozele alea blestemate de 2 ore.A zis că nu vrea să vadă pe nimeni!

-Tu spune-mi unde e? Doar atật vreau!

-Caut-o! De ce să mă alerge nebuna prin curte? Să te alerge pe tine !

-Ştiu unde se ascunde ! Mă duc după dậnsa !

-Treaba ta! Eu ţi-am spus!

Amely e căţărată pe laviţă cu picioarele la piept strânse.Părul despletit atârnă , faţa îi e plậnsă, umflată apa lacrimilor :

-De ce mi l-ai adus pe ăsta aici? Ce ţi-am spus că sunt doar treburi femeieşti? Am să te pedepsesc! Am să te biciui în curte.A, nu! Te trimit la ai tăi! Dar am să te trimit biciuită ! Auzi ? Auzi neobrăzato ce eşti ?

-Mai bine mă biciui da’nu s-a lăsat până nu a venit aici.Ce puteam eu să-I fac? Sunt un biet copil între doi nebuni ! Nebuni dar îmi sunteţi dragi !

-Să-i dai afară!.Azi nu dispun de chef să văd picior de viitor liceean aici. Ai urechile pline cu vată? Dă-l afară sau te dau eu afară că nu mă asculţi !

-Te rog să ieşi!.Nu am viaţă cu ea altfel..Nu vezi că a căzut în apele melancoliei ? Parcă-i titanicul uită-te la ea ! Cum să n-o iubeşti ? În plus, nu vreau să cerşesc pe la poartă o bucată de pậine, te rog pleacă !

-Bine, mă duc în deal cu vacile.Faceţi ce vă dictează bunul Dumnezeu! Unu’ mai dus cu pluta ca altu’ !

Ionuţ s-a aşezat pe trepte toropit de căldură , verii încercau din răsputeri să scoată vitele din grajd.Apare Dănuţ Lolică, un băieţel scund, îmbrăcat cu o bluză albă şi o pereche de izmănuţe albe.În urma lui cu doi iezi:

-Moşule, Moşule, mă trimisă mamaia cu capra.S-a prezentat el curajos în faţa bunicului..Viu şi eu că fusăi la lucru şi acu’ mă plictisesc în curte.

– Bine puiule, stai pe lângă copii ăştia da’să nu te dai pe lângă vaca bătrână.Nu te cunoaşte şi poate te loveşte.Hai valea că e aproape patru şi parcă văd că vă uitaţi înapoi să veniţi acasă, Hai!

Traversăm Mărăzuia care a scăzut considerabil în ultima oră, apoi pe drumul îndoit în coturi pậnă la via lui Stelică. Urcăm încet fără vorbe, fără poveşti,praful se ridică peste noi, trecem din piatră în piatră înglodaţi în zeci de gậnduri. Cineva cântă venind pe drum şi la prima curbă silueta Anei , un fuior înalt , colorat cu veşnicul său batic prins pe capul lunguieț. Mănậncă ceva, se opreşte să lovească animalul apoi cântă din nou pe limba ei. Capra curioasặ intrặ cu repezeală în mărăcini lăsând iezii să o caute:

-Fire-ai a dracu’ Bălăşico! Te băgaşi în tufe şi eu trebuie să te scot! Fire-ai a dracu! Iar deseară stau să mă curăţ de spini! Am să te dau la bază să facă mici din tine !

-Ce ai Dane cu ea? Il trage Ionuţ de mậnecă.Fuge şi n-o mai prinzi ? Las-o! Las-o acolo şi hai la un popa prostu’.

-E o vizuină de vulpe acolo! Se aude vocea lui Amely care a apărut cu bunicu’ , Liliana dupặ ei curioasặ..Ce mare poate fi! Oare o avea pui?Cậte gặuri neamule!

Capra se duce încet spre vizuină, cu iezii după ea iar la un moment dat aceştia încep să sară ca muşcaţi de şarpe.Capra se întoarce, dă din picioare, se răstoarnă de zici că a lovit-o o boală cruntă.

-Moşule! Moşule! Capra mea ! Capra mea! Moare capra moşule! Moare moşule! Se pune pe plậns de îi sare cămeşuţa de pe el.

-Ce e Dane? Ce e? Îl ajută bunicul ştergậndu-i lacrimile.Ce e copile?

-E roşie! E roşie moşule!

Se repede şi el în buza gropii cu tot alaiul de copii după el.De acum dezastrul e la locul lui fiindcă toţi au luat pureci de vulpe:mari, roşii, răi.Dan aleargă urlând, lovindu-se cu palmele,se tăvăleşte, cade , iar se ridică apoi aruncă hainele şi fuga spre Amely ca un bezmetic.Cum nici fata nu ştie ce să facă îl prinde în braţe şi la rândul ei face un tărăboi grozav.Ionuţ s-a urcat în primul copac iar eu după tufele de mure.Cei doi veri mai mici se luptă cu gângăniile şi abia după ce leapădă hainele se potolesc.Unde e fata totuşi?

Amely a descoperit un gâldan , un ochi de apă şi cu toată puterea se aruncă în el.Bunicul aproape să leşine de râs , Ana se uită nedumirită spre toată scena.

Seara, un şir de oameni aliniaţi în spatele vacilor: doi băieţi cu hainele în mâini, un al treilea scărpinându-se de mama focului . Amely încercând să îşi scoată nămolul din păr.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.