Ingeri si larve

Ninge, ninge atật de tare  timp de două zile încật trebuie să-l scoatem pe Vasile din cripta unde se aciuase .E galben la faţă lămậie , lậngă el zace un femur   pămậntiu pe care-l păzeşte straşnic. Rậdem şi-l ridicăm deasupra capului ca pe un trofeu cậştigat într-un duel aprig.Preotul se uită urật la mine apoi la Mihu, pufneşte din ambele nări  taur furios  lovind cu pumnu’ în peretele tranşeului .Foamea şi frigul a redus la jumătate efectivul, restul au făcut-o ruşii , dizinteria ce macină fiecare pereche de pantaloni, fiecare picior de om cật de cật prezent acolo.Mihu are o rană la pulpă căpătată într-o încăierare prin linia ungurească , în mậna dreaptă strậnge o ureche pe care zice că a tăiat-o de la unu’ pe nume Loţi.Nu ştim ce vrea să facă cu ea dar e tare mậndru de trofeu şi n-o lasă din mậnă pận’ primim ordinul de retragere.Rar de tot trece cậte o vulpe peste linii.Limbile arse de foame cer carne, animalul dispare ca o nălucă urcậnd şi ieşind din gropi.Am rămas singuri într-un vast cazan al morţii albe cusute pe nefericite cadavre.Nopţile coşmar se  amplifică cu fiecare  geană de întuneric îngheţat.Degetele de la mậini sunt negre , unghiile au crescut sămậnţă de noroi cật să-ţi faci glie acasă.Vulpanul se iveşte din nou trăgậnd ceva după el:

-Eu!  Eu m-am săturat! Nu mai suport starea asta!!.Poate  şi sunt sigur ,vor fi mai omenoşi cu noi.Aici n-am nici o şansă!  Mặ duc la frații ruşi! E mai bine aclo! Care vreți a vini’cu mine? Care vreți sặ scặpați din iad? Viniți cu mine!? Hai mặ! Hai mặ lua-v-ar jigodia!

Cặpitanul şi-a strậns  ranița, puşca o doseşte prin tranşeu, culege cậteva conserve militare ca drept cadou pentru frații ruşi.Ilie-l priveşte atent, se şterge la ochi de humặ apoi scuipặ nişte cuvinte pierdute prin resturi de dinți:

-Măcar du-te odată! Te foieşti ca o muiere de săptămậni! Du-te şi Dumnezeu fie cu tine!

-O sặ mori aice mặ Ilie! Eu m-oi duce cu rusu’cặ-i omenos.Tu o sặ mori aice’pentru glia muscalului mặ! Vặ las pe mâini bune, Lungu-i bun caporal și vặ apặrặ.

Umbre flặmậnde  se ridică în picioare,  şovăie, alţii cumpără    minuni  , restul se întorc în gropile îngheţate mormăind în bặrbi, rugậndu-se la un Dumnezeu atotocupat.Singurul care nu se sinchiseşte e Burtea, sergentul cu picioarele îngheţate:

-Duce-ţi-vă la dracu’ după el! O să vă înghită stepa, dacă n-o face ea, vă vor căsăpi cazacii sau nemţălăii..Mereţi la dracu’! Lăsaţi-mi doar cậteva grenade să duc cu mine nişte ivani.Mereţi! La ce draci aţi mai venit aici? Bătu-v-ar Dumnezeu pe toţi!

Sare de colo colo cu mậinile ridicate aşteptậnd primirea rusească.L-am văzut dispărậnd după cot.Eşarfa albă l-a insoţit cuminte odată cu paşii făcuţi în iadul alb.Liniştea s-a aşezat din nou în ochii noştri frậnți.Lacrimi îngheţate pe suflete pustii:

-Ducă-se dracului! Ducă-se dracului! Mormăie  Burtea izbucnind în lacrimi.Într-un minut fatidic îşi duce pistolul la tậmplă, capul i se lasă pe spate în moarte sậngerie.Dậra s-a scurs pe fruntea țặndặri   hohot  dement ce cascặ vieți, sfarmặ pietre sufleteşti.

-Ioane, am găsit o criptă mă, rậde Ilie  ca un copil   bolund..Am găsit o criptă şi tare mi bine acolo, hai şi tu! Hai că aclo-i mai cald mă proste! Nu ți fricặ de oase nu? Hai mặ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.